pondelok 20. mája 2013

Ako si ustelieš, tak budeš spať

Tak konečne už mám doma posteľ. Rozhodol som sa, že europalety zamením za niečo praktickejšie.

V sobotu som bol cez deň v Piešťanoch na motorke a večer som sa rozhodol, že pôjdem do Ikea kúpiť posteľ. V sobotu podvečer nie je veľa ľudí, tak som tam nabehol, kúpil posteľ (4 krabice) a čelo (2 krabice). Zaplatil 348,90 eur (249 posteľ a 99,90 čelo), naložil do auta (musel som sklopiť sedačky, všetko vložiť dnu a na záhradku som chytil len čelo, lebo je dlhé 2,4 m) a odviezol na byt. Krabice boli pekne ťažké, hlavne teda tie posteľové. Takže čelo som vyniesol po schodoch a ostatné som naložil do výťahu. Poriadne som sa zapotil, tak som si zapálil cigaru a potom som zniesol do auta europalety, ktoré som v nedeľu odniesol na záhradu.



Skladať som začal až dnes. Včera som bol na záhrade a už som nemal náladu potom niečo robiť. Dne som bol pracovne vo Viedni, ale stihols om sa vrátiť pred 16-tou, tak som hneď po práci išiel na byt. Pustil som si platňu The Beatles a mohol som začať. Najskôr som povysával všetky chuchvalce od topoľov. Vyniesol som tulivak do obývačky, upratal vešiak, nafukovačku a žačal askutočná práca s posteľou.

Musím povedať, že prvý raz ma Ikea dostala. Keď som otvoril krabice, aby som zistil, kde čo je, vybral návod a začal prezerať postup, zistil som, že páni nenapísali, ktorý diel je v akej krabici. Takže začala detektívka a intuitívne virtuálne skladanie. Konečne som sa dopátral k prvým dielcom. Tie sa prichytili na čelá pomocou 90 stupňových skrutiek. Medzi tie sa vložila priečna doska a na ňu sa vložila ešte jedna. Do spojnice sa priskrutkoval malý hranol.






Na túto konštrukciu išli biele hranoly, na ktoré sa lepili flísové obdĺžničky. Tie som nevedel nikde nájsť, len malých 5 štvorčekov. Keď som ich chcel nalepiť, tak som zistil, že tieto sa delia a tak vznikne tých 10 obdĺžničkov (ktoré v návode sú asi 5x tak veľké ako v skutočnosti). Potom bolo posteľ treba položiť na hranu a pretočiť. Takže som zistil, že som skladal nohy.






Potom som montoval koľajničky do rámu a rám bol kompletný. Položil som do rámu rošt, na ktorý som nalepil protišmykové zábrany.






Bolo treba ešte zmontovať 4 zásuvky. To bolo jednoduché, na čelo sa namontovali bočné steny, do stredu sa prichytila kovová podporná lišta, vložilo sa dno a uzavrelo sa to zadnou stenou (tá sa upevnila natlčením umelohmotných klinov - nechápem, prečo to tak vyriešili). Na boky sa prichytili vodiace lišty, čím sa prichytilo dno po stranách. Vložili sa do postele a bolo vymaľované. O 20:30 som vyniesol odpad a kartóny do kontajnera a išiel domov.






Zajtra namontujem čelo a bude to kompletné. Ešte dokúpiť matrac.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára